Machines zijn het hulpmiddel om uw werk op de snelste manier uit te voeren. Om deze machines goed te laten werken en een plotselinge storing te voorkomen, is het zeer belangrijk om de machines regelmatig te onderhouden.

Waarom moet er een machine onderhoud plan worden opgesteld?

Voor iedereen is het de nummer 1 prioriteit om de machine effectief te laten werken. Het nemen van preventieve maatregelen is dan ook echt een must en dit zal zich in een later stadium terugbetalen. Door het nemen van deze preventieve maatregelen kunt u onopvallende machinestoringen tijdig verhelpen. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de prestaties en veiligheid van de machine wordt gewaarborgd.Een goed machine onderhoud plan zorgt voor een langere levensduur van de machines en werkt dus kostenbesparend.

Dus, wat moet ik doen?

Stel eerst een onderhoudsplan voor de machine op:

1.Vraag uw technicus om de machine te onderzoeken en uit te zoeken wat er moet gebeuren. Wees zorgvuldig en sla geen onderdelen over.
2.Ga na welke machines er allemaal zijn en maak hiervan een lijst. Uiteraard is het verstandig om de belangrijkste machines bovenaan uw lijst te zetten.
3.Stel een gedetailleerde lijst samen. Noteer de oorzaak van de defecten van elke machine, bijvoorbeeld olievervuiling, zodat u dit later kunt controleren.
4.Controleer na het opnoemen van de storing ook goed het gevolg van het onderhoud. Hoe kan ervoor worden gezorgd dat de machine niet kapot gaat en uitvalt.
5. Voordat u onderdelen gaat vervangen, is het belangrijk om te controleren of het vervangen van de  apparatuur goedkoper is dan het repareren van het onderdeel.

Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden voordat een onderhoudsplan voor de machine wordt gemaakt, zoals:

– Levensduur van de machine

– Vervanging van de machine-uitrusting

Zorg ervoor dat u de juiste technicus raadpleegt met  ervaring in het onderhouden van de machines. Daarnaast is het zeer belangrijk dat er veel aandacht wordt besteed aan het logistieke en financiële plaatje. Op deze manier kunt u de financiële schade beperken.

Richtlijnen voor het machine onderhoud plan

 – Zorg ervoor dat uw onderhouds plan duidelijk en overzichtelijk is. Maak een checklist van de uit te voeren taken;

– Sla de checklist op, print deze om later bij de hand te houden;

– Evalueer en optimaliseer het onderhouds plan tijdig;

– Herzie het plan regelmatig, zodat er geen details over het hoofd worden gezien;

– Stel indien mogelijk een ander onderhoud plan op voor verschillende machines. Sommige machine worden intensiever gebruikt en vragen om meer onderhoud. Een dagelijks of een wekelijks plan is hierbij belangrijk. De onderhoudstaak zal dan veel gemakkelijker en sneller kunnen worden uitgevoerd;

– Als laatste is het belangrijk om te zorgen voor een  machine-onderhoud- en ontwikkelings bedrijf dat een betaalbare oplossing biedten efficiënt te werk gaat.

Ze zeggen weleens: een man kan niet van alle marketen thuis zijn.Dit is zeker zo bij machine onderhoud. Het is beter om een machine onderhouds bedrijf te raadplegen. Zij kunnen u namelijk helpen met de checklist voor het onderhoud dat moet worden gedaan. Daarnaast bent u zeker van de benodigde specialistische kennis op het gebied machine onderhoud.

Samenvatting

Om de machine goed te laten werken, is het van essentieel belang om een onderhoud plan voor de machine te maken of een onderhouds specialist in te huren om u te helpen bij het onderhoud van de machine. Goed onderhoud zorgt namelijk voor een langere levensduur van uw machines en werkt zodoende kostenbesparend.