De hydraulica heeft gezorgd voor een flinke transformatie binnen de bouwsector. Deze toepassing heeft er namelijk voor gezorgd dat zware werkzaamheden zijn verlicht, projecttermijnen zijn verkort en dat de arbeidskosten zijn verlaagd. Van de verschillende bouwvoertuigen zoals graafmachines, wielladers, booreilanden en graaflaadmachines die tijdens de bouwprojecten worden gebruikt voor wegen, bruggen, gebouwen en tunnels, heeft de hydrauliek zeker zijn kwaliteitskenmerk in de bouw achtergelaten. Daarnaast heeft deze techniek de ingenieurs en de architectuur nieuwe mogelijkheden verschaft.

Het begin van de hydrauliek

Volgens de geschiedenis van de bouwmachines werd hydrauliek al in 1882 voor het eerst gebruikt in bouwmachines. In die tijd werd een hybride hydraulische graafmachine gebruikt die vergelijkbaar is met wat we vandaag de dag met het woord graafmachine bedoelen. Het enige waarvoordeze techniek werd gebruikt was om te helpen bij de bouw van havendokken in Engeland.

Misschien heeft u wel eens gehoord van het woord hybride, dat onder andere bestaat uit vloeistof (water om precies te zijn). Dit wordt gebruikt voor de kabels en hydraulische schijven om het vermogen te verdubbelen. De rest van het systeem wordtnog steeds door de kabels en lieren aangedreven. Dit ontwerp is zeer interessant maar blijkt niet productief te zijn.

Het begin van de hydraulische graafmachines

In 1897 werd de hydraulische graafmachine geboren, die werd gebouwd door de Kilgore Machine Company. Het beste van dit ontwerp was het feit dat de hydrauliek het mogelijk maakte om de bewegingen te dempen.Wanneer dit niet het geval was geweest was de machine in de loop van de tijd zeker kapot gegaan.

Deze machines waren heel verschillend van de eerder besproken hybride machines en waren zeer productief. Nu werd de vloeibare kracht gebruikt om te graven, te tillen, te hijsen en te storten. Dit was een stuk effectiever dan het vormen van grote teams die met handgereedschap werkten om vervolgen een bijna onmenselijke taak te volbrengen.

Hydraulischeaangedreven machines hebbenzich met de tijdontwikkeld

Een van de dingen die hydraulische machines compleet hebben veranderd is hun brede bewegingsrange. Hierbij kun je denken hydraulische aandrijvingen zoals cilinders en zwenkmotoren. Door het gebruik van deze hydrauliek in combinatie met moderne technologie is alles denkbaar en mogelijk.

 De toekomstige groei van hydraulische machines


Er zijn verschillende trends die de toekomst van de bouwmachines gaan beïnvloeden. Tegenwoordig is de focus van het hydraulisch systeem vooral gericht op de vermogensdichtheid van de hydraulische motoren, waarbij de ruimte het belangrijkst is. Bovendien concurreren steeds meer bouwmachines met elkaar en zijn ze steeds vaker voorzien van elektronische besturing. Het internet heeft het daarnaast mogelijk gemaakt om de prestaties van het systeem op afstand te monitoren en onderhouden.

Conclusie

Door de invoering van de hydrauliek is de invloed van de factor tijd drastisch afgenomen: meer werk in minder tijd. Hierdoor kunnen compacte machines, dankzij hun vermogen, de benodigde kracht bieden voor het verplaatsen van materiaal en andere werkzaamheden in krappe ruimtes. De hydraulische kracht heeft het mogelijk gemaakt om met bouwmachines zeer nauwkeurig te werken en daarnaast hebben zij een ongekende bewegingsrange.