Het juiste moment herkennen om een hydraulische cilinder te repareren.

Het juiste moment herkennen om een hydraulische cilinder te repareren. 

Hydraulische cilinders werken beide kanten op. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in industriële toepassingen zoals hydraulische persen, kranen, smederijen en verpakkingsmachines. Daarnaast zijn ze ook te gebruiken in mobiele toepassingen zoals landbouwmachines, bouwmaterieel en scheepsuitrusting. Vervelend is echter wanneer het systeem niet meer werkt – in dat geval heb je direct een passende oplossing nodig. Het reparatieproces van de hydraulische cilinder lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn bepaalde essentiële aandachtspunten die u in gedachten moet houden. Alleen zo verloopt het reparatieproces soepel en op een zo koste efficiënt mogelijke manier.

Te volgen procedure bij het repareren van hydraulische cilinders

Het belangrijkste is het demonteren van de hydraulische cilinder waarbij de onderdelen zorgvuldig schoon worden gemaakt. Dit zorgt ervoor dat er ongewenste stofdeeltjes, olie, vet of vuildeeltjes in de cilindereenheid terechtkomen. Belangrijk is dan ook om ervoor te zorgen dat het reparatieproces op een nette en opgeruimde plek plaatsvindt, dus vrij van stof, vuil en vocht. Als alle onderdelen op zijn plek zitten en schoon zijn, kunt u verder gaan met het loskoppelen van de leidingen. Zowel de poorten als de leidingen moeten veilig worden afgesloten. Nu kunt u vanuit dat gebied de cilinderpoorten openen, zodat de vloeistof kan worden afgevoerd.

Verschillende soorten hydraulische cilinders

Er zijn verschillende soorten hydraulische cilinders. De meest voorkomende zijn:

– Draadring-cilinder en;
– Draadloze hoofdcilinder.

Belangrijk om te weten:

Let erop dat elk type hydraulische cilinder een ander type reparatie vereist. Tijdens de reparatieprocedure moeten alle onderdelen goed worden gereinigd in een oplosmiddel op petroleumbasis en droog worden geblazen door perslucht voordat ze worden geïnstalleerd. Tevens moeten de onderdelen ook worden gecoat met hydraulische vloeistof.

Voor het repareren van een draadringcilinder

Zet het nodige gereedschap klaar, laat de hydraulische olie uit de cilinder lopen, verwijder alle fittingen, zet daarna de cilinder resoluut vast. Let er hierbij wel op dat u de cilinder niet beschadigd. Het plannen van de reparatie van de draadringcilinder is een tweepersoons project dat zeer gecompliceerd is voor iemand met weinig ervaring.

Voor het repareren van een Draadkopcilinder

Bij een cilinder met schroefdraad moet men eerst de stelschroef en de eindkap losmaken. Verder worden de zuiger en stang verwijderd. Door het losdraaien van de borgmoer kan men de zuiger van de stang eenvoudig verwijderen. Daarna maakt u de zuiger los en onderzoekt u de onderdelen van de gepolijste delen zoals de cilinderbuis, de stang en de zuiger.

Welk type hydraulische cilinder u ook heeft, het demonteren en repareren is echt een gecompliceerd proces, dus zorg ervoor dat u een professional inhuurt die het probleem gemakkelijk kan oplossen en er een permanente oplossing voor kan bieden.

Conclusie

Of het nu gaat om een ringcilinder of schroefdraadkopcilinder, bij het reparatieproces is het belangrijk de nodige aandacht te besteden aan de details. Het merendeel van de reparaties, waaronder het honen van buizen of het fabriceren van staven, wordt meestal uitgevoerd door professionals. Experts hebben de kennis en vaardigheden om het hoofdprobleem aan te pakken en dit nauwkeurig op te lossen.